Gelişen teknoloji sayesinde günümüzde sıradan bir internet kullanıcısı bile kendi başına internet sitesi açabilmektedir. Çeşitli araçlar sayesinde hiç kodlama, tasarım ya da web geliştirme bilmeyenler bile kolay bir şekilde internet sitesi sahibi olabilmektedir. Doğru araçlar ve kaynaklar ile kişisel bir internet sitesi 1-2 saat içerisinde açılabilmektedir. Bir internet sitesi sahibi olabilmek için alan adı, hosting, CMS, tasarım ve içerik olması gerekmektedir. Bunların bir araya gelmesi ile eksiksiz bir internet sitesi sahibi olmak mümkün hale gelmektedir. Bunlardan 3 tanesi bir internet sitesi için olmazsa olmazdır. Ancak tasarım ve içerik kullanıcıların kendi isteklerine göre şekillenebilmektedir. 

Alan Adı

Alan adı internet sitesinin adresi olmak ile beraber aslında bir nevi kimliği olarak da kabul edilmektedir. Alan adı seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Ayrıca kullanıcıların da alan adı olarak bazı beklentileri olmaktadır. Bir ürünün internet sitesinin alan adının ürünün adı ile aynı olması beklenmektedir. Benzer bir şekilde bir şirketin sitesinin alan adının o şirketin adı olması gerekmektedir. Alan adı ayrıca e-posta adresi olarak da kullanılmaktadır. Kişisel olarak kullanılan gmail ya da hotmail gibi adresleri iş ilişkilerinde kullanmak doğru değildir. İş ile ilgili yazışmaları alan adının olduğu mail üzerinden yapmak her zaman daha profesyonel bir imaj çizmektedir. Alan adı ücretlidir ancak genellikle fiyatları uygundur. 3-4 harften oluşan ya da jenerik olan alan adları ise pahalıdır ve genellikle açık arttırma usulü ile satılmaktadır. 

hosting

Web Hosting

Bir internet sitesi için olmazsa olmazlardan bir diğeri de hosting’dir. İnternet sitesinin dosyaları hosting firmasından kiralanan sunucuda saklanmaktadır ve ziyaretçiler internet sitesine gireceği zaman bu sunucudaki dosyalara ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüzde genellikle paylaşımlı, VPS ve dedicated olmak üzere 3 farklı hosting seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklerin üçü de farklı yapıdaki internet sitelerine hitap etmektedir. Bu nedenle hosting seçimi yapmadan önce hangi seçenekten yararlanılacağına karar vermek gerekmektedir. Bu üç seçenek arasında en uygun fiyatlısı olan paylaşımlı hosting’dir. Burada birden fazla kullanıcının internet sitesi tek bir sunucuda yer almaktadır. Kişisel blog gibi metin tabanlı siteler için uygundur. VPS’de ise yine kullanıcılar tek bir sunucuda yer almaktadır ancak sanallaştırma teknolojisi sayesinde her kullanıcının kendine ait kaynakları bulunmaktadır. Dedicated sunucu ise tüm sunucunun tek bir kullanıcıya ayrılmasıdır. En pahalı yöntem olan bu sunucu türünde ise video gibi medya içeriği çok olan ya da e-ticaret sitesi gibi trafiği yüksek olan siteler barındırılmaktadır. 

Content Management System (CMS)

Türkçe’de içerik yönetim sistemi olarak bilinen content management system günümüzde sıradan internet kullanıcılarının kolay bir şekilde internet sitesi sahibi olmasının önünü açmaktadır. Günümüzde birçok içerik yönetim sistemi bulunmaktadır ve doğru seçimi yapmak önemlidir. Siteniz için yanlış platformu seçmek bir süre sonra aynı siteyi farklı bir platform ile tekrar yapmak anlamına gelmektedir. Bazı platformlar az miktarda da olsa HTML/CSS ya da diğer dillerden bilgi gerektirebilmektedir. Bu nedenle seçim yaparken bu noktada göz önünde bulundurulmalıdır. En çok tercih edilen altyapılar arasında WordPress, Drupal  yad a Joomla gibi platformlar bulunmaktadır. Bugün kullanıcıların erişebildiği internet sitelerinin %30’undan fazla WordPress’e sahiptir. Bu nedenle yeni başlayan kullanıcıların WordPress kullanması tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda internette çok fazla yardım sayfası da bulunmaktadır. WordPress’in bu kadar popüler olması nedeniyle hosting istelerinde ayrıca WordPress hosting paketleri de bulunmaktadır. Bu paketler ile WordPress sitesini kolayca oluşturabilmek ve yayına başlamak mümkün olmaktadır. 

Tasarım

İnternet sitelerinin amaçları tasarımı ve tasarımı da içeriği belirlemektedir. Günümüzde farklı amaçlar farklı tasarımlar bulunmaktadır. Üstelik WordPress için birçok ücretsiz tema da mevcuttur. E-ticaret siteleri için çok sayıda sayfanın ve kategorilerin olduğu tasarımlar gerekirken bir işletmenin internet sitesi için tek sayfalı bir web sitesi yeterli olmaktadır. Ayrıca benzer bir şekilde portfolyo oluşturmak için açılan internet siteleri de genellikle tek sayfalıdır ancak bu sitelerin tasarımında görseller ön plana çıkmaktadır. Blog sitelerinde ise yazı, görsel ve video gibi farklı materyaller bir arada yer almaktadır. Sitenin amacını öne çıkaracak, kolay kullanıma sahip ve ziyaretçilere istediklerini kolay bir şekilde verecek tasarımlar her zaman daha başarılı olmaktadır. Sitenin tasarımı alan adı, hosting ya da CMS gibi bir internet sitesi için olmazsa olmaz değildir ancak sitenin başarısını belirleyen önemli kriterlerden birisidir. 

içerik

İçerik

İnternet sitesi hayata geçtiğinde içerisinde kullanıcıların gelmesini ya da geldiğinde sitede kalmasını sağlayacak içeriklerin olması gerekmektedir. Bu içerikler yine sitenin amacı ile alakalıdır. Doğru yazılmış içerikler kullanıcıları bilgilendirdiği gibi aynı zamanda onların tekrar internet sitesini ziyaret etmesini sağlayacak türdendir. Bir e-ticaret sitesinde bu içerikler ürünlerin açıklamaları olurken bir portfolyo sitesinde sanatçının yaptığı görseller ya da hazırladığı videolar olabilmektedir. Video ya da yüksek çözünürlüklü fotoğrafların ağırlıkta olduğu siteler metin tabanlı internet sitelerine göre çok daha büyük depolama alanına ihtiyaç duyar ve bu nedenle barındırılması maliyetli olabilmektedir. Bu nedenle içerik seçimi yaparken kullanıcıların dikkat etmesi gerekmektedir. İçerik de tıpkı tasarım gibi internet sitesinin başarısını belirleyen önemli bir kriterdir.