Alan adları dijital dünyada varlık göstermek istenildiği zaman tıpkı yaşadığımız dünyadaki şirket adreslerinin yerini alır. Domain ya da alan adı almak son 20 yılda internetin insan hayatına çok fazla entegre olması sebebiyle giderek zorlaşıyor. 1985 yılında ilk kaydedilen alan adı olan symbolics.com’dan sonra kısa kelimeler ve doğrudan şirket isimleri ile domain almak çok kolaydı. Xerox, IBM, Intel gibi pek çok dünya devinin bu dönemlerde kısa alan adlarını kaydettirdiği bilinmektedir. Alan adlarının popülaritesinin gerçekten yükselişe geçmesi ve alan adı bulmanın da bir sektör haline gelmesi ise 2000’lerde gerçekleşti. Günümüzde .com uzantılı domain bulmak mümkün olsa da niş ve/veya kısa kelimelerle .com domain almak oldukça zor. Bu noktada ise daha önce yatırım ya da kullanım amacıyla satın alınan, artık kullanılmayan domainleri takip etmek gerekebiliyor. Düşen alan adı kavramı da bu şekilde hayatımıza girmiş oldu. 

Drop Domain (Düşen Alan Adı) Nedir?

Alan adları yani domainler kullanım için öncesinde kayıtlarının yapılması gereken ürünlerdir. Domain kaydı minimum 1 yıl ve maksimum 10 yıl süreyle olacak şekilde yapılabilir. Drop domain ise domain kayıt süresinin dolması ile başka bir kişi ya da şirket tarafından kaydedilmeye müsait hale gelen domainler için kullanılan ifadedir. 

düşen alan adı almanın avantajları

Düşen Alan Adı Almanın Avantajları

Düşen alan adı almanın avantajları genellikle SEO odaklıdır. Düşen bir domainin arama motoru sonuç sayfalarında daha hızlı yükselmesi ihtimali vardır. Ancak bu noktada önemli olan alan adı üzerinde yapılan çalışmalar ile benzer bir iş için kullanılmasıdır. Örnek vermek gerekirse limonhost.net adresini düşen domain kapsamında satın aldıktan sonra hosting, domain ve benzeri dijital çözümler sunan bir alanda kullanılacaksa SEO açısından fayda elde edilmesi mümkündür. Eğer bu alan adı bir hostes için kullanılacaksa aynı etkinin sağlanması mümkün olmaz. 

Düşen Domain Satın Almanın Dezavantajları

Özellikle açık arttırma ile satılan alan adlarında, alan adının fiyatının artması için organik olmayan trafik ile öne çıkarılması gibi istenmeyen işlemler yapılabilir. Bu işlemler uzun vadede arama motorlarının alan adını banlamasına neden olur. Düşen domain alırken karar sürecinde alan adı ile ilgili detaylı araştırma yapılması gerekir. 

Düşen domainler tekrar yenilenmemesinin nedeni bazen de sahiplerinin alan adını artık kullanmak istemesidir. Alan adı ile ilgili yapılan illegal SEO çalışmaları ve bunların etkileri kişilerin bu tür kararlar vermesine neden olur. Bazen de bu domainler insanların hafızasına olumsuz deneyimler ile kazınmış olabilir. Bu nedenle düşen domain satın almadan önce domainin detaylı araştırılması ve domain üzerinden yapılan iş ile ilgili olumlu/olumsuz geri dönüşlerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. 

Drop Domain Türleri Nelerdir?

Drop domainlerin bazı türleri vardır. Bu türler temelde domainin nasıl satın alınacağına göre belirlenmiştir. 

Son yenileme tarihine 30 günden az kalan domainler: Domain kaydı yaptırdıktan sonra süre bitiminde mutlaka yenileme yapılması gerekir. Domain kullanım süresi dolduktan sonra domaini satın alan kişi için 30 günlük yetkisiz kullanım süresi bulunur. Bu sürenin sonunda domain yenilenmemesi ile birlikte yetkisiz kullanım süresindeki haklar ortadan kalkar. Bu süre kapsamında yapılan yenilemeler de normal yenileme ücretinden daha fazlasının ödenmesi gerekebilir. 

Yetkisiz kullanım süresi biten domainler: Domain kayıt süresinin tamamlanmasından sonraki yenileme şansının verildiği 30 günlük sürenin bitmesinden sonra drop domainler bu kategoriye girerler. Bu noktada drop domain herkes tarafından satın alınabilir özelliğe sahiptir. 

Açık arttırmada satılamayan domainler: Alan adlarının açık arttırmalarda satışa çıkarılması oldukça yaygın bir yöntemdir. Bazı alan adları açık arttırmaya çıkarılamaz. Düşen domainlerden bazıları açık arttırmaya çıkarılmak için uygun değillerse bu kategoride yer alırlar.

Silinen domainler: Alan adını kayıt yaptırılan şirketten silinmesi ile bu alan adları silineler kategorisine alınırlar. Bu kategoride bulunan alan adları başka şirketlerden kayıt yaptırılabilir.

düşen domain türleri nelerdir

Drop Domain Türleri Farkları Nelerdir?

Drop domain türleri arasındaki temel fark domainin tekrar satın alınması ile ilgili süreç ortaya çıkar. Daha önce kayıt yaptıran kişinin yenileme veya satın alma sürecinde öncelikli olması durumu drop domain türleri arasındaki en temel farklılıktır. Buna ek olarak domainin açık arttırmaya çıkarılıp çıkarılamayacağı veya hangi hosting şirketi üzerinden satın alınabileceği gibi faktörlere göre türler ortaya çıkmıştır. 

Drop Domain Neden Satın Alınmalıdır?”

Neden drop domain satın alınmalı? Sorusunun cevabı domaine neden ihtiyaç duyulduğu ile ilgili olmalıdır. Satın alınmak istenen domain kolay hatırlanabilirse, kısa kelimelerden oluşuyorsa, marka değeri oluşturmaya yardımcı olacaksa, yapılacak işi net bir şekilde ifade ediyorsa doğru bir seçim olabilir. Ancak daha önce de ifade ettiğimiz gibi drop domain almadan önce mutlaka detaylı bir araştırma sürecine ihtiyaç vardır. Özellikle de açık arttırma ile alınacak ve önemli bir yatırım yapılacak domainlerin geçmişinin ve ne tür işlerde kullanıldığının araştırılması doğru kararı verebilmek açısından çok önemlidir.