ASP ve PHP internetin en çok kullanılan teknolojilerinden ikisi ve birbirine göre önemli farklılıkları mevcut. ASP ile PHP arasındaki en büyük aslında birisi Microsoft tarafından geliştirilen yazılım altyapısıdır. PHP ise Ramus Lerdorf tarafından yaratılmış ve sunucu tarafında çalışan bir script dilidir. Microsoft tarafından geliştirilen ASP ile internet sitesi, internet uygulamaları ya  da internet servisleri geliştirilebilmektedir. Kısaca CLR olarak bilinen Common Language Runtime üzerinde yer almaktadır. Kullanıcıların kolayca ölçeklendirilebilir web uygulamaları geliştirmeleri sağlar. Diğer taraftan PHP ise açık kaynaklı sunucu tarafında çalıştırılan bir dildir. PHP ile dinamik web uygulamaları kolayca oluşturulabilmektedir. 

php nedir

ASP.NET Nedir?

ASP, Microsoft .NET platformuna ait bir web geliştirme platformudur. Kişisel bilgisayarlar ve mobil cihazlara uygulama geliştirmek için içerisinde programlama modeli, yazılım araç ve servisler yer almaktadır. HTTP protokolü üzerinde çalışmaktadır ve HTTP komutlarını kullanmaktadır. ASP.NET ile C#, Visual Basic, JavaScript ya da benzeri diller kullanılabilmektedir. Web uygulaması geliştirmenin üç farklı yöntemi bulunmaktadır. Web formları, ASP.NET MVC ve ASP.NET web sayfaları yer almaktadır. Web uygulaması geliştirmek için ilk olarak web formları ile sunucu tarafında kontrol sağlanır. Daha sonra ASP.MVC dinamik internet siteleri oluşturmayı sağlar. Geliştirmeciler tüm bu süreçleri ayrı olarak geliştirebilir. Böylelikle aynı zamanda kod yönetimi de daha kolay hale gelmiş olmaktadır. Son olarak ASP.NET ise HTML ile sunucudaki kodların hızlı ve kolay bir şekilde birleştirilmesine olanak sağlar. Geliştiriciler video ya da sosyal medya sitelerine link gibi şeyler ekleyebilmektedir. 

ASP.Net’in Önemli Fonksiyonları

ASP, web sunucusunda çalıştırılan script dillerini desteklemektedir. Bu sayede web sayfaları dinamik olarak yaratılabilmektedir. Örneğin bir geliştirici siteye giriş yapan her kullanıcıya kendi dilinde “Hoş Geldin” mesajı gösterebilir. ASP aynı zamanda kullanıcılarının internet siteleri için form işleme gibi zengin veri tabanı özelliklerini kolay bir şekilde oluşturmasının önünü açmaktadır. Microsoft tarafından desteklenen açık kaynak kodlu bir yazılım olduğu için ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Ayrıca Microsoft tarafından geliştirilen diğer teknolojiler ile mükemmel bir uyumlulukla çalışmaktadır. 

PHP Nedir?

PHP sunucuda çalışan bir script dilidir. PHP kodu HTML kodu ile gömülüdür. Bu dil ile veri toplama ya da e-posta gönderme için dosya ya da form yönetimi yapılabilmektedir. Ayrıca izleme amacı için HTTP çerezlerini desteklemektedir. Zend, iYi, Symfony, Code Igniter PHP tabanlı yazılım çatılarından bazılarıdır. Geliştiriciler PHP ile uygulama geliştirmek için NetBeans, Zend Studio ya da Eclipse gibi IDE teknolojilerinden yararlanabilmektedir. PHP genel olarak e-ticaret siteleri ve CMS geliştirmek için kullanılmaktadır. Her web uygulaması veri depolamak için bir veri tabanına bağlıdır. PHP çok kolay bir şekilde MySQL, Informix, Oracle, Sybase, Solid, PostgreSQL ve Generic ODBC gibi veritabanları ile entegre edilebilmektedir. WordPress, Drupal ya da Joomla gibi dünyanın en popüler CMS altyapıları PHP tabanlıdır. Ayrıca bu dil ile internet sitelerini barındırmak çok daha düşük maliyetli olmaktadır. Erişilebilirlik ve SEO optimizasyonu için de çeşitli avantajlara sahiptir. 

asp net nedir

PHP’nin Önemli Fonksiyonları

PHP’nin ne kadar güçlü bir programlama dili olduğunu anlayabilmek için iki ya da daha fazla programlama dili bilmek gerekmektedir. Dinamik web sayfası oluşturma, açma, okuma, yazma, silme ve kapatma gibi sunucu tarafında işlemler yapılabilirken aynı zamanda veri toplama, çerez gönderme, veri tabanına düzenleme, veri şifreleme ya da gibi işlemler yapılabilmektedir. Ayrıca PHP, HTML’in tek başına yapamadığı bazı önemli özellikler de eklemektedir. Bununla beraber PHP ile toplama, çıkarma, çarpma ya da bölme gibi basit matematik işlemlerden kompleks algoritmalara kadar her türlü matematiksel hesaplamayı yapmak mümkün olmaktadır. 

PHP ile ASP’nin Farkları

ASP, Microsoft tarafından geliştirildiği için Microsoft işletim sistemine sahip sunucularda Linux sunuculardan daha performanslı çalışmaktadır. PHP ise yine bir Microsoft ürünü olan IIS de bile çalışmaktadır. PHP ayrıca Linux, Microsoft Windows, Open BSD ve Mac gibi bütün büyük işletim sistemlerine kullanılabilmektedir. Birçok araç ve geliştirmeye sahiptir ve bunların kurulumu oldukça kolaydır. ASP ise kısaca COM olarak bilinen Component Object Model tabanlıdır ve sunucu için bazen zorlayıcı olabilmektedir. PHP kaynak kodu daha hızlı script motoru sağlar. Ayrıca kod optimizasyonu sağlayan araçlar compile edilmiş kodun performansını arttırabilmektedir. PHP’de ASP gibi açık kaynak kodludur. ASP’nin kodlaması PHP’ye göre daha karmaşıktır. Microsoft Visual Studio ASP geliştirme için zengin ve güçlü bir IDE sağlamaktadır. PHP’nin bir diğer avantajı da hosting maliyetlerinin daha düşük olmasıdır. Platform açısından da PHP önemli avantajlara sahiptir. PHP Linux, UNIX, Solaris ve Windows gibi platformlarda çalışırken ASP sadece Windows platformlarında çalışmaktadır. Kullanıcılar eğer sunucuda ASP-Apache yüklüyse Linux üzerinde ASP kullanabilmektedir. 

Her ikisi de kendine has avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Birbirilerine olan farklılıkları nedeniyle farklı ihtiyaçlara da hitap edebilmektedir. Kısacası PHP bir web altyapısı ile programlama dilinin bir karışımı iken ASP.Net direkt olarak bir uygulama altyapısıdır.